Wat zie je?

Ze hadden nooit eerder kippen gehouden en hadden drie hennetjes en een haan gekocht. De haan noemden ze Hendrik. Hendrik was een echte haan, die de wind er goed onder had en de vrouwtjes beschermde en bij elkaar hield. In het begin moesten zij erg om hem lachen, toen hij schorre pogingen deed tot kukelen. Eén van de hennetjes, die ze Saartje noemden, viel op door haar prachtige rode kam en lellen, die verder ontwikkeld waren dan bij de andere twee hennetjes.

Op een ochtend leek het alsof Hendrik het kukelen verleerd was en opnieuw zijn schorre poging deed. Ze moesten er erg om lachen. Totdat de man de volgende dag onthutst zijn vrouw vertelde dat hij Saartje had zien kukelen. “Een hennetje kukelt toch niet? vroeg hij verbouwereerd. Ze bestudeerden Saartje nauwlettend, maakten foto’s en stuurden die op aan de fokker. Saartje bleek inderdaad een haan te zijn.

Maandenlang hadden ze Saartje gezien als een hennetje, omdat ze ervan overtuigd waren dat het een hennetje was, waardoor ze de eigenlijk overduidelijke kenmerken van een haan niet gezien hadden. Ze hadden tijd nodig om hun beeld bij te stellen en waren die dag verwonderd hoezeer ze al die tijd gezien hadden wat ze aangenomen hadden als een waarheid.

Je zou kunnen zeggen dat Saartje zich er naar was gaan gedragen, als één van de hennetjes die zich op liet jagen door Hendrik. Totdat de hormonen ‘haar’ lieten kukelen. Nu staan zij gebroederlijk naast elkaar al kukelend op te bieden tegen de haan verderop.

© Wonieka A. Meuter

Advertenties

Een gedachte over “Wat zie je?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s