Niet-denken?

Vol verbazing over de opdracht die haar Leraar haar had gegeven, kwam zij thuis met de woorden: “Moet je nu eens horen, wat voor opdracht ik vandaag kreeg: Besteed aandacht aan je denken!”  Eigenlijk had ze meteen al een soort opluchting ervaren. Want dat ze teveel dacht, dat wist ze al heel lang. “Teveel in het denken of in het hoofd zitten”, noemde ze dat. En dat dat fout was, wist ze ook wel. Want had ze dat niet al vaak gehoord en gelezen in de vele spirituele boeken die ze had gelezen? Zeiden ze niet allemaal, dat je moest stoppen met denken? Dat denken het grootste probleem is van mensen?

Ze was zo gewend om te denken in positief of negatief, dat ze de opdracht bijna verkeerd deed. Gelukkig had ze het opgeschreven en dat was maar goed ook. Want het ging helemaal niet om het beoordelen van haar gedachten, maar om te ervaren hoe ze over zichzelf dacht en of dat haar een gevoel van veiligheid of onveiligheid gaf. Ze kwam er achter dat het zo noodzakelijk voor haar bleek om aldoor eisen aan zichzelf te stellen, dat de opdracht eerst niet zo goed lukte.

Nadat ze een paar weken later de opdracht opnieuw bekeek en werkelijk aandacht ging besteden aan haar denken, kon ze ineens voelen hoe onveilig haar manier van denken voor haar geweest was. Ze zag ineens in hoezeer ze jarenlang controle had willen krijgen over  haar denken, bijna tot ze er gek van werd. Gek door al die rare, buitenissige gedachten die maar bleven komen. Ineens werd het haar echt duidelijk, viel iets op zijn plek. Ze kon dat wat ze steeds vastgehouden had laten gaan. Ze kon laten gebeuren tot in alle vezels van haar lichaam. Ze hoefde niet meer te doen. Wat overbleef was rust, ontspanning, overgave.

© Wonieka A. Meuter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s