Ervaren perspectief

Als je door een landschap loopt, maakt het uit waar je loopt voor wat je kunt zien. Zeker als je in een berglandschap loopt. Sta je onder aan de berg, dan kun je wel omhoog kijken, maar je hebt geen overzicht over wat er in het dal gebeurt. Hoe hoger je de berg opgaat, hoe meer overzicht je hebt en hoe meer je kunt zien. Zolang je er niet geweest bent, heb je geen weet over wat er nog meer mogelijk is en te zien valt. Zelfs niet als je gelezen hebt over wat zich aan de andere kant van de berg bevindt of over hoe het dal er uit ziet vanuit de top gezien.

Je bent waar je bent. De ene plek is niet beter dan de andere. Het is gewoon een andere plek. Je kunt denken dat het beter is om boven op de berg te zitten of denken dat degene die boven op de berg zit zich dan ook beter of verhevener zal voelen dan degenen die zich in het dal bevinden.

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe groter je verantwoordelijkheid en hoe noodzakelijker het is om te kunnen buigen. Juist het overzicht hebben – doordat diegene zoveel doorleeft heeft en ervaren – maakt dat diegene kan buigen en geen gelijk meer hoeft te krijgen.

Elke ervaring die je toelaat en die je helemaal doorleeft, vergroot je uitzicht en maakt je nederig. Je weet wat het is om mens te zijn en wijst daar niets langer in af. Je blijft deel uit maken van het geheel. Ook als je boven op de berg bent, ook als je je volledige goddelijkheid ervaart.

© Wonieka A. Meuter

Een gedachte over “Ervaren perspectief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s