Verzet als vorm van controle

Je ergens tegen verzetten, het niet eens zijn met hoe iets gaat of wat iemand zegt of doet is een vorm van controle. Want jij wilt controleren of bepalen hoe iets gaat. Iets in jezelf is vastgezet en ligt onder een laag verhard eelt. Te pijnlijk om te voelen, misschien zelfs wel te ver weg om nog te kunnen voelen.

Dat wat er gebeurt, dat wat iemand zegt of doet, raakt je. Je raakt geïrriteerd, je wordt boos en je zal die ander wel eens vertellen hoe die zich moet gedragen en wat die ander allemaal verkeerd doet. Je geraaktheid en je pijn wordt onder een volgende laag eelt gestopt door de verantwoordelijkheid voor jouw pijn bij een ander te leggen.

Met alle macht probeer je je gevoelens en emoties te controleren en in bedwang te houden, door van je af te blazen, om je heen te meppen, in een poging jouw eigen bestaan veilig te stellen. Alles in je staat op scherp, is gericht op overleven.

Het vraagt om bewustzijn om dit te kunnen doorbreken en begint met het herkennen van het mechanisme van overleven, waarin de alarmbellen zo hard luiden dat het lastig is ze in perspectief te zien. Het verleden, waar ooit de pijn begonnen is, kan van zijn macht ontdaan worden, zodat het niet langer macht uitoefent over het heden.

© Wonieka A. Meuter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s