Maria

Maria is een betrokken vrouw van in de veertig. Ze heeft een groot sociaal netwerk en heeft een eigen praktijk, waarin ze mensen helpt bij hun fysieke klachten. Ze is open over wat er in haar omgaat en regelmatig openlijk emotioneel. Ze zegt over zichzelf dat zij zich geheeld heeft.

Iedereen ontwikkelt van jongs af aan manieren om te overleven en om te gaan met de situatie waarin hij zit om de pijn niet te hoeven voelen van al die momenten dat zijn behoeften niet vervuld werden. Maria heeft al jong geleerd dat ze geen fouten kon maken, dat ze goed moest zijn om enigszins aandacht te krijgen. Toen haar moeder ernstig ziek werd, heeft zij willen helpen en heeft zij willen voorkomen dat haar moeder dood ging. Haar machteloosheid en de pijn van het verlies waren te groot en te pijnlijk toen haar moeder overleed. Niemand had werkelijk oog voor haar.

Voor de meesten lijkt het alsof Maria goed bezig is, met haar ontwikkeling en haar werkzaamheden. Dat is ook wat zij voor waar wil hebben. De leegte die haar moeder achtergelaten heeft in haar hart, de roep naar een moeder, wordt vervuld in contacten met vrouwen. De stukjes die zij schrijft zijn openhartig, maar eindigen meestal met een vraag aan de lezer. Dat wat gegeven wordt, wordt genomen. Ook al lijkt het anders. Het lijkt alsof zij behulpzaam wil zijn en een ander aan het denken wil zetten. Het kan echter ook ongemakkelijk en onvrij voelen, omdat ze het niet bij zichzelf houdt, maar de aandacht naar zich toe trekt. Alleen degene die wil voelen en zijn gevoelens serieus neemt, zal het als zodanig herkennen. Doe je hetzelfde, dan zul je het gewoon vinden.

Aan de buitenkant kan je leven op orde lijken. De onvervulde behoeften zullen aandacht blijven vragen en voelbaar blijven. Niet alleen voor jezelf, of misschien wel minder voor jezelf dan voor een ander. Je bent immers gewend aan hoe jij je voelt en hoe je leeft; het is je vertrouwd. De noodzaak om het patroon, de overtuiging of waarheid die je ooit aangenomen hebt in stand te houden, kan groter zijn dan de moed om je pijn vrij te maken, zodat je het leven ten volle kan beleven.

© Wonieka A. Meuter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s