Afgescheiden geraakt

Elk overlevingsmechanisme is aan het begin van je leven begonnen, in je eerste levensjaren. Door de jaren heen kan het patroon sterker worden of andere vormen aannemen. De onderliggende overtuiging blijft hetzelfde.

Je kunt bijvoorbeeld ervan overtuigd zijn geraakt dat huilen niet wenselijk is, waardoor je je tranen bent gaan inslikken. Misschien ben je je wel stoer gaan gedragen alsof het je allemaal niet deert. Voor welke oplossing je ook gekozen hebt, hij geeft je voordeel omdat het daardoor in die situatie gemakkelijker voor je wordt, omdat je niet meer uitgelachen wordt als je huilt. Zo’n oplossing kan heel lang behulpzaam zijn, maar er kan een moment komen dat het tegen je gaat werken.

In je volwassen leven kan zoiets pijnlijks plaatsvinden als een groot verlies, waardoor het gewenst kan zijn om te huilen of je verdriet te tonen. Het kan dan nog steeds te onveilig voelen om met je tranen te komen. Als volwassenen is er dan een gedeelte in jezelf kind gebleven.  Hoewel je inmiddels zelfstandig bent en niet langer afhankelijk van anderen, kan de oorspronkelijke overtuiging van lang geleden, je nog steeds in zijn macht houden. Zelfs zodanig dat de moed ontbreekt hier verandering in aan te brengen en liever opgesloten te blijven zitten dan dit afgescheiden deel in jezelf weer toe te eigenen.

Herken je zo’n overlevingsmechanisme in jezelf, dan vraagt het zorg en aandacht. Op zijn minst vraagt het dat je het erkent en daarmee bestaansrecht geeft, waardoor het uit de schaduw kan komen. Een baby kun je ook niet forceren tot lopen, zo kun je jezelf ook niet forceren tot bijvoorbeeld huilen als je dat heel lang niet gedaan hebt. Veiligheid geef je jezelf, door geen eisen te stellen. Je kunt jezelf te begrenzen door voor momenten en omstandigheden te kiezen, waarin je veilig genoeg je weggestopte pijn kunt toelaten of ander gedrag kunt vertonen. Stap je voor stapje kun je weer datgene toe-eigenen dat je kwijt geraakt bent en ook dat in vrijheid gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s