Emoties een illusie?

Letterlijk betekent emotie ‘verstoring’, als afgeleide van het Latijnse woord ‘emovere’. Je zou kunnen zeggen dat er een verstoring plaatsvindt waarop een reactie komt, vanwege een noodzaak om iets naar buiten te brengen. Wordt het niet naar buiten gebracht, dan zal het zich vastzetten in je lichaam. Leven we vanuit ons oorspronkelijke vermogen tot Zijn, waarin we liefde, vreugde en vrede zijn, dan zullen er geen heftige emotionele ontladingen zijn.

Emoties zijn een uiting van een verstoring die in het lichaam waargenomen wordt en heeft als functie het overleven te waarborgen. Omdat emoties gereguleerd worden door het limbische systeem in de hersenen zijn het  in oorsprong instinctieve reacties. We zijn deze reacties gaan beoordelen als positief of negatief – al naar gelang onze omgeving en de cultuur waarin we zijn opgegroeid.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat het beoordelen van emoties als negatief een emotionele reactie is. Door een reactie als negatief te bestempelen, meestal omdat het als pijnlijk en naar ervaren wordt, kan dit tot een alibi worden om het niet te hoeven voelen en bij de pijn vandaan te blijven. Veelal worden we daarin gesteund en bevestigd door anderen die het willen verzachten, je af willen leiden, met een glas water aan komen draven enz. Het is juist het benoemen van iets als negatief, dat het pijnlijk maakt en als dit keer op keer gebeurt, wordt de pijn en de angst voor de pijn alleen maar groter. Zodanig dat je gaat geloven in de pijn en het tot iets afschrikwekkends wordt.

Hoe meer je geleerd hebt om pijn te vermijden, hoe dichter het web wordt dat je om je heen spint om de pijn onder controle te houden. Elk leven kent pijnlijkheden, waar je echt niet omheen kunt, zoals het verlies van een naaste of de afwijzing door iemand waarvan je het niet verwachtte. De barsten die in het bouwwerk ontstaan, laten rauwe pijn voelen. De een zal de gelegenheid grijpen om de pijn te helen, terwijl een ander al zijn creativiteit zal inzetten om buiten de pijn te blijven en te doen alsof het niet over hem gaat.

Met elkaar hebben we een bouwsel gecreëerd van ideeën en overtuigingen, waarin zoveel kracht zit door de collectiviteit ervan, dat ze ons in hun macht houden met alle gevolgen van dien, als fysiek en psychisch lijden. Kun je zien en ervaren dat emoties niet meer zijn dan een creatie van ons denken, dan zal het leven voor je gaan stromen.

© Wonieka A. Meuter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s