Er valt wat aan te doen?

bride-and-groom-1071961_960_720In een mensenleven kan veel plaatsvinden. Je kunt vriendschappen sluiten, trouwen, scheiden, kinderen krijgen en soms ze weer verliezen, opleidingen doen, carrière maken, werkloos worden, een ongeluk krijgen of ziek worden, om maar een paar dingen te noemen die je kunt meemaken. Je maakt grote en kleine gebeurtenissen mee. Sommige ervaar je als fijn en andere had je misschien liever niet gehad.

Je kunt denken dat het je allemaal overkomt. Je wordt nou eenmaal ergens geboren, bij die ouders en gaat naar de school die zij uitgekozen hebben. Waarschijnlijk zul je van een aantal gebeurtenissen zeggen dat je dat zelf gekozen hebt, als je opleiding, baan of partner. Al dit soort gebeurtenissen en keuzes ervaar je en heb je ervaren, zoals jij ze ervaart en dat is al op je eerste dag hier op aarde begonnen.

Uit dat wat je in je eerste levensjaren meegemaakt hebt, heb jij jouw eigen conclusies getrokken en je eigen manieren gevonden om om te gaan met de volwassenen waar je mee van doen had. Hoogst waarschijnlijk heb je een aantal overtuigingen gevormd naar de omstandigheden waarin je je bevond. Deze overtuigingen zijn meestal onbewust geworden, zijn deel uit gaan maken van je persoonlijkheid en op die manier mede bepalend geworden in de keuzes die je later in je leven bent gaan maken.

Als je bijvoorbeeld bent gaan denken dat het noodzakelijk was om goed je best te doen om gewaardeerd te worden; dat het niet wenselijk is om fouten te maken; of dat je beter niet je gevoelens kunt tonen omdat je dan uitgelachen wordt, dan zullen dit soort overtuigingen op veel manieren zichtbaar zijn in je leven. Je zult partners en vrienden uitkiezen die je daarin op heel verschillende of vergelijkbare manieren bevestigen, of een beroepskeuze gemaakt hebben die daarbij past.

Wat er ook op dit moment plaats vindt in jouw leven, jij ervaart het op jouw manier. Iemand anders zal het nooit op dezelfde manier kunnen ervaren, simpelweg omdat diegene een andere voorgeschiedenis heeft en niet jou is. Op situaties van verlies kun je heel verschillend reageren. De een zal denken dat het hem overkomt en misschien wel anderen of omstandigheden daarvan de schuld geven, een ander zal het vooral bij zichzelf leggen, afhankelijk van zijn overtuigingen en zijn waarheden over het leven.

Als je tevreden bent met je leven en hoe je je daarbij voelt, zul je het zo houden, maar als er ergens iets in je is dat knaagt, wanneer je een leegte ervaart of je ongelukkig voelt, dan zijn jouw overtuigingen en waarheden niet langer behulpzaam, zelfs zodanig dat ze je in de weg gaan zitten en om herziening vragen. Ze houden je gevangen. Wanneer je daar niets aan doet, dan blijven ze wel werkzaam en omstandigheden voor je creëren die je problemen groter maken.

Wanneer je je overtuigingen en waarheden niet onder de loep neemt, blijven de bijbehorende gevoelens en emoties sluimeren. Je kunt ze blijven verdringen of weggestopt houden, doen alsof ze er niet zijn. Het leven zal je dan overkomen en je kunt in extremere situaties geconfronteerd worden met emoties waarvan je niet wist dat je ze had. Ga je je verleden onderzoeken en alsnog ervaren wat je ooit vermeden hebt om te voelen, omdat je als kind niet anders kon, dan ga je zien welk effect jouw overtuigingen en waarheden gehad hebben op jouw leven. Het durven ervaren van alles wat je meemaakt, hoe pijnlijk het ook kan zijn, geeft uiteindelijk dat je beschikking krijgt over jezelf, over jouw bestaan. Misschien dat ook je omstandigheden zullen veranderen. Op zijn minst zul jij ze anders beleven, waardoor je leven een rijkdom en intensiteit krijgt, wat je ook mee maakt.

Het is mogelijk om je te helen van het verleden, om niet langer te reageren vanuit een verleden dat niet meer bestaat, zodat je vanuit jouw innerlijke vrijheid aanwezig kunt zijn en je eigen plan kunt trekken.

© Wonieka A. Meuter

Tweets die ik over dit onderwerp geschreven heb kun je vinden op: http://twitteruitspraken.wordpress.com/2012/02/21/er-valt-wat-aan-te-doen/

Wil je je verleden onder de loep nemen dan raad ik je aan om Ingeborg Bosch te gaan lezen: De herontdekking van het ware zelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s