De andere wang toekeren

wang toekeren

Op heel veel verschillende manieren kunnen mensen je slaan in je gezicht, niet alleen fysiek. Elke projectie die je naar je toe krijgt en waarin iemand je anders maakt dan dat je bent is als een slag in je gezicht. Voor de meeste mensen voelt dat heel pijnlijk, soms bedreigend. Je kunt er boos om worden omdat het onrechtvaardig lijkt, er word je geen recht gedaan en je lijdt gezichtsverlies.

De zin uit Lucas 6:26 – Als iemand je op de wang slaat, bied hem dan ook de andere wang aan, en weiger iemand die je bovenkleed afneemt, ook je onderkleed niet – is geen gemakkelijke. Vat je hem te letterlijk op dan word je zomaar niemand, iemand zonder gezicht. Het kan lijken alsof je niet voor jezelf op mag komen en je grenzen aan mag geven. Het kan lijken alsof het liefde is als je alles maar over je heen laat komen.

Als iemand op je projecteert, je beledigt of belastert, dan neemt iemand je bovenkleed af. Iemand tast je aanzien aan, je positie, de manier waarop jij uitdrukking geeft aan wie jij bent. Het kan dan zichtbaar worden in welke mate jij vast zit aan je aanzien, je positie of de manier waarop jij uitdrukking geeft aan wie jij bent. Neem je de projectie of belediging persoonlijk dan laat jij die over jezelf gaan. Misschien omdat je geraakt wordt, doordat er een kern van waarheid zit in dat wat je naar je toe krijgt. Je krijgt op zo’n moment de gelegenheid om jezelf daarin te helen. Door je kwetsbaar te tonen en te voelen in je onderlagen en de pijn die daar opgeslagen ligt, geef je ook je onderkleed.

Ik denk dat Jezus dit heeft kunnen zeggen vanuit de innerlijke vrijheid die hij verworven had. Doordat hij tot in elke cel van zijn lichaam wist wie hij was en wat hij hier op aarde te doen had, kon hij ook de ander vrij laten. Iedereen heeft het recht om naar de wereld en de ander te kijken zoals hij dat wil, vanuit zijn werkelijkheid. Wat die ander ook naar jou uit doet, het hoeft geen afbreuk te doen aan wie jij bent. Ben je werkelijk innerlijk vrij geworden en is er een diep weten over wie jij bent, dan laat je de ander vrij in zijn zienswijze over jou en raakt het je niet meer.

© Wonieka A. Meuter

Uit: De Nieuwe Bijbelvertaling
© 2004/2007 Nederlands Bijbelgenootschap


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s