De macht van moeders

Elk leven begint in de moederschoot, daar vindt de allervroegste vorming plaats, daar doet ieder levend wezen de eerste ervaringen op. De geboorte is de volgende intense ervaring, gevolgd door het eerste contact met de moeder buiten haar lichaam; hoe zij op het kind reageert en in weet te spelen op de signalen die het geeft.

Hoe meer de behoeften van de moeder vervuld zijn en zij zelf in staat is daarvoor zorg te dragen, hoe meer zij in staat zal zijn de behoeften van haar kind te vervullen. Wanneer de moeder weinig innerlijke ruimte voor haar kind heeft en zij niet durft te vertrouwen op haar moedernatuur, zal het kind zijn overleven waarborgen door bijvoorbeeld als baby hartverscheurend te huilen. Hoe veelvuldiger het kind niet gekend en begrepen wordt in zijn behoeften, hoe meer het zich zal afsluiten om de pijn daarvan niet te hoeven voelen.

De taak van moeders is groots en de belangrijkste in het bestaan. Bij hen begint het leven. Hun zonen en dochters zijn de volwassenen van straks. Dat kunnen evenwichtige volwassenen zijn, waarvan ooit de behoeften dusdanig vervuld zijn, dat zij in staat zijn in verbinding te leven met zichzelf, de ander en de aarde. Het kunnen ook volwassenen zijn, voor wie er ooit te weinig of onvoldoende ruimte was en die daardoor als volwassene nog bezig zijn hun onvervulde behoefte te vervullen of op te eisen en vervolgens vooral aan zichzelf denken; die weinig in staat zijn zich in te leven in anderen en afgescheiden zijn geraakt van hun Bron.

Hoewel mannen in veel wereldse zaken de macht hebben, ligt de werkelijke macht bij vrouwen. De mannen van nu zijn de zonen van moeders die hen gevormd hebben. De machtige mannen van nu, hunkeren diep van binnen nog steeds om de moeder die er niet was en compenseren dat in hun gerichtheid op de buitenwereld en het belangrijk maken van zichzelf.

De macht van moeders is groots en kan beangstigen vanwege de grote verantwoordelijkheid. Het durven doorbreken van de overgeleverde patronen van generatie op generatie brengt nieuwe ervaringen, die de levensvreugde van het samenleven in verbinding met jezelf en het gezin in de eerste plaats, diepgaand intensiveert.

Het moederschap vraagt om een erkenning, die vrouwen – in eerste instantie –  alleen zichzelf kunnen geven, waardoor ze in staat zullen zijn zichzelf recht te doen. Door het moederschap de waarde te geven die het toekomt, kunnen ze zichzelf blijven ont-wikkelen en zich bewust  worden van hun bijdrage aan de vorming van hun kinderen tot evenwichtige persoonlijkheden.

© Wonieka A. Meuter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s