Wat waar is, is waar…………………….voor jou!

Over de waarheid en wie de waarheid in pacht heeft, worden heel wat oorlogen gevoerd op grote en op kleine schaal. Vaak gaat het dan om een zienswijze, want over feiten valt niet te twisten – want die zijn zoals ze zijn – wel over hoe je ze interpreteert. Een zienswijze gaat over een manier van kijken naar iets en wordt gevormd door je ervaringen, onderzoek en denkwijze.

Hoewel zienswijzen overeen kunnen komen, doordat je je kunt vinden in de zienswijze van een ander, dan nog zul je er op je eigen manier naar kijken, vanuit je eigen ervaringen. Het wordt altijd gekleurd door wie jij op dit moment bent en wat je meegemaakt hebt in je leven. Vaak spelen daarin waarheden mee, die je ooit in je leven aangenomen hebt en waar je nu nog steeds van overtuigd bent dat het zo is. Zo zei een vriend van mij vaak als hij verkouden was geworden dat het kwam doordat hij op de tocht gestaan had (dat was namelijk wat zijn moeder hem geleerd had). Voor hem was dat echt zo. Nu hoor ik hem daar nooit meer over, want hij heeft zijn overtuiging veranderd. Bovendien is hij tegenwoordig zelden verkouden. Omdat hij minder vaak op de tocht staat?

Wat voor jou waar is, zal je ook zien in de wereld om je heen en daar vaak ook in bevestigd worden. Vooral als het voor jou nodig is om er zo naar te kijken. Veelal zal je het dan ook op die manier aan een ander vertellen en graag willen dat het voor de ander ook waar is. Iemand die een andere waarheid heeft en daarin misschien net zo stellig is, kan in zo’n geval heel bedreigend zijn. Wat waar is voor jou is waar, daar kan niemand wat over zeggen. Hoogstens vragen over stellen. Maar als jij het zo wilt zien, dan is dat jouw recht.

Je kunt ervoor kiezen om een waarheid van een ander aan te nemen, omdat die waarheid jou aanspreekt of omdat iemand het heel overtuigend vertelt. Je kunt er voor kiezen om je vast te blijven houden aan de waarheden die je meegenomen hebt uit het gezin waar je vandaan komt, zoals waarheden over hoeveel slaap je nodig hebt, over wat gezond eten is en hoe je met kinderen omgaat. Je kunt er ook voor kiezen om je waarheden te onderzoeken en te kijken of jij daar nog steeds zo tegenaan wilt kijken. Je kunt gaan voelen wat zo’n waarheid met jou en je leven doet en hoe vrij of onvrij het voor jou aanvoelt. Helder kan worden of je iets doet, omdat het nu eenmaal zo hoort en de gangbare opinie is, of omdat het overeen komt met jouw belangen en wat er voor jou wezenlijk is in jouw leven.

Waarheden die voortkomen uit het denken, zullen uitnodigen tot discussie en tot verdediging. Een waarheid die voortkomt uit het hart, omdat iets helemaal doorleeft is en doorvoeld, hoeft niet verdedigd te worden. Het is wat je leeft en als iemand het anders wil zien en doen, dan is dat prima. Want, wat waar is is waar……………… alleen voor jou!

© Wonieka A. Meuter

2 gedachtes over “Wat waar is, is waar…………………….voor jou!

  1. Goed stuk. Als iedereen alleen maar zou beseffen dat zijn of haar waarheid een eigen interpretatie is, dan zou de wereld er heel anders uitzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s