Het verraad van Judas

Jezus

“Ik wil niet als Jezus aan het kruis”, zegt Annabel, terwijl ze een hap van haar mexicaanse bonen schotel neemt en wijst naar het beeldje dat tegenover haar aan de muur hangt. Met Pasen in het vooruitzicht is dit een actueel thema op de katholieke school waar ze naar toe gaat. Dat ze daarover begint betekent dat ze weet heeft van het leven van Jezus. Blijkbaar heeft haar leven en waarvoor ze hier op aarde is daar overeenkomsten mee. Alleen al omdat ze gezegd heeft God te willen leven en ze begon te stralen toen ik haar vertelde dat ik de liefde van God wil leven en laten zien.

Jezus ging aan het kruis omdat hij God liet zien, omdat hij zei als zoon van God, naast God te zitten. Daar is Annabel bang voor. Visueel ingesteld als zij is, staat het beeld van de lijdende Christus aan het kruis op haar netvlies. Wat ze ziet is het lijden van het lichaam. Alleen, Jezus Christus leed niet, want hij kon ervaren dat het met zijn lichaam gebeurde en dat wie hij is ongeschonden bleef omdat hij zich Eén voelde met God. Jezus bleef liefde, ondanks wat de mensen naar hem deden. Daarbij wist hij wat hem te wachten stond en dat het onderdeel was van de taak die hij op zich had genomen.

Juist doordat Annabel bang is voor het lijden dat anderen haar toe kunnen brengen door wie ze is, wordt ze geplaagd en oefenen anderen macht over haar uit. Daarbij kiest ze zelf voor het lijden door zich meer bezig te houden met anderen dan met zichzelf, ondanks dat ze geleerd heeft hoe ze hier anders mee om kan gaan en daar thuis volledig in ondersteund wordt. Het gevolg is dat ze het lijden van anderen naar binnen haalt en gaat leven alsof het iets van haarzelf is. Zolang ze dat doet is haar lijden groter dan dat van Jezus Christus aan het kruis en kan het een levenslang lijden worden, waarin het hart grotendeels koud zal zijn en leeg zal aanvoelen. Eenzaam en alleen, hoeveel mensen er ook om haar heen zullen zijn. Ze is zich hiervan bewust, gaat eronder gebukt zonder haar keus te veranderen, omdat ze denkt dat haar angst te groot is. Als ze wel ervoor kiest om God te leven, zal ze niet of minder gebukt gaan onder het lijden dat ze bij anderen ziet en de nare dingen die mensen kunnen doen.

Door te kiezen voor de angst verloochent zij zichzelf en wordt ze tot een Judas. Degene die de liefde van God leeft, verraad ze door haar hart koud te laten zijn en door lelijk te doen. Ondertussen wordt het paasverhaal op school verteld. Zelf vertelt zij thuis aan haar moeder dat zij denkt dat Jezus het niet leuk gevonden zou hebben dat hij verraden werd en ook dat hij daar niet bang voor was, noch voor dat hij dood zou gaan, omdat hij dat wist. Het beeld van die grote spijkers waarmee Jezus vast hing blijft ondanks dit besef een grote impact hebben. Het was Judas die bang was en een koud hart had waardoor hij zijn vriend verraadde, ondanks dat hij hem jarenlang meegemaakt had en van zijn grootsheid wist.

Geconfronteerd worden met Jezus Christus aan het kruis op jonge leeftijd kan een mens te bang maken om voluit te gaan leven, zeker wanneer het lijden van Jezus de nadruk krijgt. Het lijden van het lichaam. Jezus wilde graag de relatie tussen God en de mensen herstellen en gaf zijn leven ervoor om te laten zien wie God is. Hij liet zijn vertrouwen zien en dat het lichaam kan lijden, maar niet wie jij bent als je Eén bent met God. De angst voor lijden, voor pijn wordt naar buiten geprojecteerd als iets dat anderen je aan kunnen of zullen doen. Ben je bang voor iemand anders, dan is er angst voor iets in jezelf. Dat valt altijd te helen of te herstellen. Want een hart dat zuiver is en warm, heeft niets om bang voor te zijn. Zo’n hart is voor niets en niemand bang, omdat het weet, begrijpt en mededogen heeft.

© Wonieka A. Meuter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s