Belang-rijk

Ik wilde spiritueel zijn en had begrepen dat je dan je leven ten dienste stelt van het grotere geheel. Ik dacht dat mijn persoon er niet toe deed. Daarbij wilde ik dat mijn liefde onvoorwaardelijk was. Het maakte mij tot niets en niemand. Anderen waren belangrijker dan wat ik wilde. Mijn aandacht was voornamelijk naar buiten gericht ondanks dagelijkse meditaties. Met wat ik nou eigenlijk echt wilde daar had ik weinig contact mee en ergens behoefte aan hebben leek haast taboe.

Toen mij uitgelegd werd dat iedereen een belang heeft, vond ik dat aanvankelijk maar lastig te vatten. Belangen hebben vond ik verkeerd, omdat ik het verkeerd vond dat mensen vooral op hun eigen gewin uit waren. Dat vond ik zo akelig dat ik dat pertinent niet wilde. Want als je jezelf belangrijk vindt of maakt dan ben je egocentrisch.

Gaandeweg ben ik er achter gekomen dat ik belang heb bij alles wat ik doe en zie ik dat ook bij anderen. Echt bij alles, hoe vreemd het ook is wat ik of iemand anders doet. Want het belang kan zijn om een bepaald gedrag in stand te houden omdat het je op de een of andere manier wat geeft of omdat er teveel angst lijkt te zijn om het anders te doen. Je doet iets omdat je dat wilt doen, ook al roep je nog zo hard van niet. Als je er geen belang bij hebt, als het op de een of ander manier niet belangrijk voor je is, waarom doe je het dan? Voor de ander, de wereld of het grote geheel? Dan ben jij nog steeds degene die dat belangrijk vindt, die dat wil.

Leven hier op aarde betekent dat er altijd belangen zullen zijn, want anders komt er niets tot stand en blijf je zitten waar je zit. Niemand doet iets belangeloos. Altijd is er een onderliggend belang of motivatie om iets te doen. Iets belangeloos doen kan heel mooi en nobel lijken en misschien is dat dan wel het belang…

Mijn belangen onderkennen en ook die van anderen geeft mij veel helderheid, waardoor ik gemakkelijker tot keuzes kom. Door te onderscheiden welke belangen een rol spelen en hoe belangrijk mijn eigen belang is en die van de ander, kan ik of blijven staan voor mijn eigen belang of mijn belang opzij zetten voor de ander, of komen we elkaar tegemoet. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn belangen en laat de verantwoordelijkheid bij de ander voor zijn of haar belangen.

Mijzelf belangrijk maken maakt mij rijk en vrij.

© Wonieka A. Meuter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s