Eens een hufter, altijd een hufter?

Voor iemand die altijd vriendelijk en voorkomend wil zijn, kan het heel confronterend zijn om te ontdekken dat hij zich hufterig en hard kan gedragen. Zijn mannelijke kracht heeft nooit echt ruimte gekregen, hoe mannelijk hij zich ook lijkt te gedragen en werkzaam is in een macho werkomgeving.

Veel mannen lijken te kampen met het mogen manifesteren van hun mannelijkheid. Vrouwen vinden mannelijkheid veelal aantrekkelijk, maar ook bedreigend, niet zo vreemd gezien het machtsmisbruik dat eeuwen lang door mannen heeft plaats gevonden en de ervaringen die vrouwen opgedaan hebben met hun vaders en andere mannen in hun leven. Ik wilde zelf vroeger liever geen zonen krijgen, omdat ik bang was voor hun piemel, omdat ik geen idee had hoe je met jongens om zou moeten gaan. Om mij heen zie ik moeders hun zonen onderdrukken in hun jongensachtige eigenschappen en van hun ‘eisen’ dat ze zich inleven, vriendelijk zijn en zich vrouwelijk gedragen. Moeders die willen dat hun zonen hen datgene geven aan emotionele betrokkenheid die ze van hun man niet of nauwelijks ontvangen. Tegelijkertijd kan van dezelfde zoon verwacht worden dat hij zijn emoties niet toont.

Niet geleerd om de eigen pijn te voelen en zich onmachtig voelen ten opzichte van de pijn van met name vrouwen, zal de man die altijd vriendelijk en voorkomend wil zijn, zich verharden wanneer het geconfronteerd wordt met pijn. Hij beschermt zich tegen het voelen van zijn eigen pijn en zal ook de ander (en dan met name vrouwen) willen beschermen tegen pijn. Het gevoel van onmacht dat de zoon had omdat hij niet in staat was om zijn moeder te helpen, zal hij maskeren door alsnog de vrouw te willen helpen en daarmee zijn macht te hervinden. Hij zal haar echter nooit kunnen helpen en raakt daarentegen verstrikt in een wederzijdse afhankelijkheid.

De vriendelijke en voorkomende man kan veranderen in een hufter wanneer hij zijn pijn niet wil voelen en de vrouw die hij lief heeft kwetsen met harde woorden waarmee hij haar wil raken waarmee hij zijn eigen pijn wegduwt en daarmee haar. Hij wil zich – tegen beter weten in – rechtvaardigen voor wat hij doet, waarmee hij verkracht wat liefde was, wat vreugde was. Voor een altijd vriendelijke en voorkomende man kan het voelen als een grote misdaad zich als een hufter te gedragen en haast onmogelijk om dit onder ogen te zien. Gewelddadig gedrag kan zomaar tevoorschijn komen wanneer de mannelijke kracht nooit ruimte heeft gekregen of zelfs onderdrukt werd.

Eens een hufter, blijft een hufter als het een identiteit is die je niet mag zijn. Als je jezelf afwijst en blijft afwijzen om een aspect van jezelf dat onderdrukt is geraakt en nooit ruimte heeft gekregen. Het zal je in gevangenschap houden waardoor je verharding een realiteit wordt en macht over je blijft uitoefenen. Je maakt tot waar wat je niet wilt zijn, namelijk: een hufter, ook al weet je dat je dat niet bent.

Zoals alle identiteiten die we in ons leven aan kunnen nemen, vraagt het om daarin te gaan voelen en de pijn te helen die gemaakt heeft dat je verstrikt bent geraakt in eigenschappen die je wel of niet mocht leven. Het toelaten van ongewenste gevoelens en daar mild in kunnen zijn, bevrijd je van de last van een identiteit als die van de hufter, waardoor de kramp vrijgemaakt wordt en je beschikking krijgt over jezelf als iemand die heel heldere en duidelijke keuzes kan maken en daarover kan communiceren op krachtige wijze in verbinding met zichzelf en de ander.

© Wonieka A. Meuter

 

Ik ben mij ervan bewust dat ik dit onderwerp hier oppervlakkig aansnijdt en slechts enkele aspecten ervan belicht. Wil je meer over dit onderwerp lezen dan raad ik je aan De mannelijke hersenen van Louann Brizendine te lezen.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Eens een hufter, altijd een hufter?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s