Ego?

Ik zie veel mensen het woord ego gebruiken op een manier waarbij het voor mij lijkt alsof het iets is dat weg moet, overwonnen moet worden, op de een of andere manier niet ok is. Veelal wordt het gekoppeld aan het denken, aan in je hoofd zitten. Daarbij blijft het meestal vrij abstract, tenminste, ik voel er weinig bij.

Volgens mij betekent ego niet meer en niet minder dan ik. Zolang je in een lichaam zit is er een ik die dat lichaam bewoont. Hoe vrij kun je worden of zijn als je niet een ik mag zijn, als je niet iemand mag zijn? Juist het streven naar egoloos worden, zal maken dat je ego hoogtij zal vieren, waar dat ego dan ook bij jou voor staat. Wanneer jij iemand mag zijn met alles erop en eraan, zul je anderen ook die ruimte geven.

Als het woord ego gebruikt wordt als iets wat niet ok is, zou het dan niet beter vervangen kunnen worden door pijn? In het vermijden van het voelen van pijn, schiet je zomaar in het hoofd (het denken), vaak nog voor je het in de gaten hebt. Je komt in een verharding terecht waarin je je wilt verdedigen, je boven een ander gaat plaatsen, je doet alsof het niet over jou gaat, je wilt je gelijk, om maar een concrete voorbeelden te noemen wat volgens mij veelal onder het noemer ‘ego’ geplaatst wordt.

Is het niet de pijn in het hart en onze moeite om dat toe te laten, die ons belemmert om volledig en totaal te leven en ons licht en liefde in alles te laten schijnen?

© Wonieka A. Meuter

Advertenties

3 gedachtes over “Ego?

  1. Naarmate je steeds meer leert los te laten (onthechten), wordt je tegelijkertijd meer en meer volledig en accepteer je steeds meer ook je eigen ego of eigen ik en accepteer je steeds meer dat je eigenlijk al perfect bent zoals je bent. Ik denk daarom dat het ego misschien wel onze diepste angst weerspiegelt om onszelf te accepteren zoals we werkelijk zijn: perfect. En dat er dus niets meer is om te ervaren, want wij mensen zijn vooral op Aarde om (leer)ervaringen op te doen. Zodra we dit soort angst gaan voor ‘verlies aan identiteit’ in gaan zien kunnen we hem ook beter plaatsen en er aan werken om deze een plaats te geven. Dit is zekergeen eenvoudig pad maar wel een heel mooi pad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s