Projecteren

Projecteren, zoals het in psychologische zin gebruikt wordt, blijkt nogal eens een lastig begrip te zijn. In de psychologie wordt daarmee bedoeld: het overbrengen van een  psychisch gebeuren op de buitenwereld. In de psychologie is projectie of projecteren een prachtig bruikbaar beeld om zichtbaar te maken hoe het van binnen bij jezelf en in relatie tot een ander werkt.

Zoals in de afbeelding te zien is, is projectie letterlijk: het werpen van een lichtbeeld op een scherm enz. Vroeger werden hiervoor films en dia’s gebruikt. Je stopt een film of dia in een projector en het wordt geprojecteerd op een meestal wit doek.

In psychologische zin zou je dus kunnen zeggen dat je jouw film projecteert op een ander of de wereld om je heen. Jouw film is het verhaal van jouw leven; hoe de ervaringen van jouw leven je gekleurd hebben waardoor jij de wereld nu ziet zoals je hem ziet. Want iedereen doet van de geboorte af zijn eigen specifieke ervaringen op.

Vanaf zijn geboorte is iedereen in meer of mindere mate bezig met overleven. Je hebt meegemaakt dat jouw behoeften in meer of mindere mate niet vervuld werden. De pijn die dat gegeven kan hebben wordt veelal weggestopt en er worden manieren gevonden om te overleven. Psychologe Ingeborg Bosch heeft dit in haar boeken uitgebreid en deskundig beschreven.  

Zo is jouw kijk op de wereld en de mensen om je heen gekleurd geraakt door je overlevingsmechanismen en daardoor onvrij. Je waarnemingen zijn vernauwd geraakt. Zie ook mijn blog over het emotionele en cognitieve brein. 

Als je je innerlijk bevrijd hebt van je overlevingsmechanismen en de pijn helemaal ervaren dan ga je de wereld en de mensen om je heen zien zoals het is. Het is niet goed, het is niet fout. Je kunt er een mening over hebben; je kunt het benoemen, maar in je gevoel haakt het niet meer aan op oud zeer. Dat kun je alleen voor jezelf weten of dat zo is,  wanneer je de bereidheid hebt daarin te voelen en je verlangen naar het leven van innerlijke vrijheid groot is. Niemand kan dat voor jou weten.

Samenvattend kun je dus concluderen dat iedereen projecteert. Jij hebt jouw werkelijkheid, jouw manier van naar iets kijken en dat zie je in de wereld om je heen. Dat doet iedereen. Net als met alles wat je doet, zegt, denkt is het vrij of onvrij. Zo is ook een projectie vrij of onvrij. Dat kun je alleen zelf voelen en weten, dat kan niemand over jou zeggen.

© Wonieka A. Meuter

4 gedachten over “Projecteren

  1. wat jij omschrijft noem ik mijn behoefte aan reflecteren. Je projecteert het meestal naar naar iemand en je krijgt van de ander een reflectie. Zo kun je dingen in een ander licht leren zien. Of is dit bij nader inzien geen 1 maar 2 verschillende processen ……

    1. Dar hangt er vanaf. Als de ander geraakt wordt door jouw projectie dan zal hij dat weer op jou projecteren. Het soort reactie dat je krijgt kan wel heel herkenbaar voor je zijn, bijv omdat je vaker dat soort reacties krijgt.

      Is dit ook wat jij bedoelde te zeggen?

Plaats een reactie